Kaivarinranta.jpg

 

Meditaation on mielestäni tarkoitus tuottaa niin iloa kuin rauhaakin. 

Ohessa kooste Askel Terveyteen-blogin artikkelista 7 erilaista meditaation muotoa ja niiden hyödyt. 

https://askelterveyteen.com/7-erilaista-meditaation-muotoa-ja-niiden-hyodyt/ 


”Kun puhutaan meditaatiosta, usein mieleen nousee kuva lotusasennossa istuvasta valaistumista tavoittelevasta munkista, mutta meditaatiota voi harjoittaa monella eri tavalla ja monista eri syistä.

Maallisella tasolla meditaatiota harjoitetaan mielenvirkistyksen, ilon ja rentoutumisen saavuttamiseksi. Henkisellä tasolla meditaatiota voidaan harjoittaa esimerkiksi kärsimyksestä vapautumiseksi ja eksistentiaalisten kysymysten ratkaisuun.

Voit valita mielestäsi itsellesi parhaiten sopivan meditaatiomuodon ja tuntea sen tuomat hyödyt elämässäsi.”


Äänimeditaatio

Mantra on ääni, sana tai lause, jota toistetaan jatkuvasti, ja joka johtaa mielen värähtelyyn. Yksi tunnettu mantra on om-sanan lausuminen. Keskittymällä sanaan, mantraan, esineeseen tai lauseeseen, meditoija pystyy tyhjentämään mielensä ja poistumaan nykyhetkestä.

Mantra ei ole sattumanvaraisesti valittu ääni tai lause, vaan ne perustuvat pyhille äänille ja ajatuksille, joiden tarkoitus perustuu vuosituhansia sitten muodostettuihin oppeihin.

Äänimeditaatio auttaa sinua tekemään tilaa itsesi ja psyykkisen metelin välillä, joka estää sinua rauhoittumasta.

 

Vipassana-meditaatio

Vipassana-meditaation tarkoitus on kehittää sisäistä viisautta, ja se on peräisin buddhalaisesta meditaatioperinteestä. Vipassana-meditaatiossa keskitytään hengittämiseen nenän kautta ja tunteiden ja ajatusten tunnistamiseen ilman tuomitsemista tai tulkitsemista. Tunteet ja ajatukset kulkevat vapaasti, mutta et tartu niihin, vaan annat niiden kulkea mielesi lävitse koskemattomina.

Vipassana-meditaatio auttaa sinua näkemään asiat sellaisena kuin ne ovat ilman ylimääräistä tulkitsemista. Se avaa silmäsi ja auttaa sinua ymmärtämään mitä ympärilläsi tapahtuu.

 

Zazen-meditaatio

Zazen-meditaatio, joka tunnetaan myös Zen-meditaationa, keskittyy hengitykseen. Zen-meditaation ja Vipassana-meditaation välillä on suuri ero, sillä Zen ei perustu nenän kautta hengittämiseen vaan syvään vatsan kautta hengittämiseen.

Zen-meditaation aikana sinun tulee istua mahdollisimman suorassa, leuka rintakehää kohti osoittaen ja kädet vatsalle asetettuna. Näin pystyt tarkkailemaan palleasi laskua ja nousua ja keskittymään syvään hengitykseen.

Zen-meditaatio auttaa sinua huomioimaan mielesi läpi liikkuvat ajatukset, joita tarkkailet kuin vieraan näkökulmasta ja joista päästät irti.


Metta-meditaatio


Metta-meditaatio perustuu tiibetiläiseen buddhismiin, joka tunnetaan sen herättelemistä rakkauden, hyväksynnän ja kiltteyden tunteista. Metta on välittävä ja myötätuntoa toisia kohtaan kehittävä meditaatiomuoto.

Metta-meditaation aikana opit olemaan armelias muita kohtaan ja osaat suhtautua elämään positiivisemmin. Lisäksi opit hyväksymään itsesi ja läheisesi juuri sellaisina kuin he ovat.

Alhaisesta itseluottamuksesta kärsivät, perfektionistit ja itsekriittiset ihmiset voivat hyötyä metta-meditaatiosta paljon.


Kundalini-meditaatio

Kundalinin päämäärä on herätellä mieltä, ja tämä saavutetaan mantrojen avulla, jotka avaavat tien alitajuntaan. Kundalini keskittyy etenkin selkärangan herättelyyn, sillä Kundalinin energia löytyy alaselästä.

Kun toistat mantroja tai lauluja, vapautat selkärangassasi piilevän energian ja heräät uuteen todellisuuteen. Jos pusket itseäsi pidemmälle, voit saavuttaa valaistumisen.


Chakra-meditaatio

Hindulaisuuden mukaan ihmisellä on kuusi chakraa. Chakrat ovat energian lähteitä kehossa, ja niiden energiaan voi päästä käsiksi meditaation avulla ja tietoisella harjoituksella.

Chakra-meditaatio keskittyy ääniin, käsien asentoihin, visuaalisiin harjoituksiin ja jokaiseen chakran herättelyyn, mikä auttaa sinua hoitamaan fyysistä kehoasi.


Tonglen-meditaatio

Tonglen-meditaatio auttaa sinua ymmärtämään niitä asioita, jotka aiheuttavat sinulle kärsimystä, hyväksymään kivun ja vapautumaan siitä.

Tämä meditaatio voi sopia ihmisille, jotka karkaavat helposti kaikelta negatiiviselta tai pelottavalta, tai yrittävät kaikin keinoin ehkäistä riskien ottamisen ja mahdollisen kivun ja tuskan. Tonglen-meditaatio auttaa sinua ymmärtämään, ettei kipua voi välttää, mutta että siihen voi suhtautua rakentavasti ja siitä voi päästää irti.

Tonglen-meditaatio auttaa sinua päästämään irti negatiivisuudesta, ja tekee sinusta myötätuntoisemman ja empaattisemman. Tonglen-meditaatiossa keskitytään pitkälti hengitykseen.

*

Otan mukavan asennon sohvalla, kynttilän liekki hiljalleen heilahtelee, 
tämä hetki on minun, sieluni saa vapaasti liitää taivaan tuulissa, 
kyllä se sieltä aikanaan takaisin palaa, 

 

Kuuntelen nyt ABREUn kauniin kappaleen Sulle tehty