IMG_20230122_134536.jpg



Olen tehnyt seuraavassa koosteen kolmesta eri artikkelista, jotka käsittelevät ikiroudan sulamista ja sen dramaattisista vaikutuksista maapallollemme. Artikkelit ovat todella järkyttäviä, mutta silti haluan asian tuoda esille, 


kyse on meidän Maapallostamme, jota toivonmukaan rakastamme. 



Tekniikan maailma: 

kasvibiologian ja maantieteen apulaisprofessori Mark J. Lara.


https://tekniikanmaailma.fi/ikiroudan-sulaminen-ravistelee-arktista-maisemaa-pinnan-alla-muutokset-kertautuvat-kun-ilmasto-lampenee/


Valtavat, usean neliökilometrin kokoiset järvet ovat kadonneet muutamassa päivässä. Rinteet vajoavat, jääpohja romahtaa.


Ikirouta on pysyvästi jäätynyttä maaperää, joka peittää noin neljänneksen pohjoisen pallonpuoliskon maa-alueista, erityisesti Kanadassa, Venäjällä ja Alaskassa. Suuri osa siitä on kauan aikaa sitten kuolleiden ja jäätyneiden kasvien ja eläinten orgaanista ainetta.


Maan sulaessa mikrobit alkavat syödä orgaanista ainesta maaperässä, joka on ollut jäässä vuosituhansia. Nämä mikrobit vapauttavat hiilidioksidia ja metaania, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. Kun nämä kaasut pääsevät ilmakehään, ne lämmittävät ilmastoa. 


Niin ikään ikirouta-alueilla pintavesi vähenee. Luoteis-Alaskassa havaittiin ennätyksellisiä, katastrofaalisia järvialueiden pienentymisiä. Kyse on muutamien päivien aikana tapahtuvasta prosessista, jonka syynä on ikiroudan rappeutuminen. Järvien katoaminen ikiroudan alueella vaikuttaa todennäköisesti alkuperäiskansojen toimeentuloon, koska veden laatu ja saatavuus ovat tärkeitä vesilinnuille, kaloille ja villieläimille.


Arktisilla alueilla tätä sulamista ovat nopeuttaneet myös maastopalot.


 Lähes 50 prosenttia maailman maaperän orgaanisesta hiilestä varastoituu näihin jäätyneisiin maaperiin. Nyt näemme äkillisiä muutoksia: järvistä tulee tyhjiä altaita, pensaikkoiset tundrat muuttuvat lammikoiksi ja boreaaliset metsät kosteikoksi.


Ympäristön romahtamisen johtaa mahdollisesti 12-kertaiseen hiilihäviön lisääntymiseen vuosisadan loppuun mennessä. Kyse on voimakkaan lämpenemisen skenaariosta.

Tämä on erityisen tärkeää, koska arvioiden mukaan ikirouta sisältää kaksinkertaisen määrän hiiltä kuin mitä ilmakehässä on nyt. 


Asiaa pahentaa entisestään, että hapettomissa veden peittämissä ympäristöissä mikrobit tuottavat voimakasta kasvihuonekaasua, metaania, joka lämmittää planeettaa 30 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi. 


*


Tekniikan maailma: 


https://tekniikanmaailma.fi/arktisen-alueen-ekiroudan-sulaminen-voi-vapauttaa-radioaktiivista-jatetta-ydinkokeista-ja-vaarallisia-taudinaiheuttajia-tutkijat-varoittavat/


Arktisen alueen ikiroudan sulaminen voi vapauttaa radioaktiivista jätettä ydinkokeista ja vaarallisia taudinaiheuttajia, tutkijat varoittavat.


Syvällä ikiroudan syövereissä makaa kylmän sodan aikaista ydinjätettä ja tappavan vaarallisia taudinaiheuttajia. Uuden tutkimuksen mukaan säilössä pysyneet aineet saattavat vapautua jään sulaessa.


Erityisen huolissaan tutkijat ovat Neuvostoliiton 1950–1990-luvuilla tekemistä ydinasekokeista, jotka ovat jättäneet jälkeensä korkeasti radioaktiivista jätettä.


Ydinjätteen lisäksi ikiroudassa lymyilee jäätyneenä satoja mikro-organismeja. Jään sulaessa nämä bakteerit saattavat sekoittua veteen ja siten luoda ja siten kehittää antibiootille vastustuskykyisiä uusia versioita. Ikiroudasta on löydetty jo yli sata antibiooteille vastustuskyvyn omaavaa mikro-organismia.


Vuonna 2016 Siperiassa jään alta paljastui 70 vuotta vanha peuran jäännös, joka tartutti pernaruton ihmisille.


Arktisen alueen ilmasto ja ekologia vaikuttavat planeetan joka kolkkaan, kun se syöttää hiiltä takaisin ilmakehään ja nostaa merenpintoja.



*


Suomen Kuvalehti: 


https://suomenkuvalehti.fi/ulkomaat/nain-kay-kun-siperian-ikirouta-sulaa/


Ilmaston lämpeneminen on nyt ylittänyt kriittisen pisteen, ja ikiroudan sulaminen on alkanut. 

Dramaattinen muutos on tapahtunut kolmen neljän vuoden aikana.


Siperian ikirouta ja turvesuot ovat noin 10 000–11 000 vuotta vanhoja. Ne muodostuivat viime jääkauden lopulla, ja ne ovat siitä asti tuottaneet suuria määriä metaania, josta valtaosa on varastoituneena ikiroutaan.


Siperian soihin on varastoituneena arviolta 70 miljardia tonnia metaania, noin neljännes kaikesta maailman maahan varastoituneesta metaanista. Ilmakehään päästessään metaani on yli 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.


Ikirouta on Länsi-Siperiassa paikoin sulanut niin perusteellisesti, että Forbesin tutkimusryhmä on löytänyt suuria määriä jäähän varastoituneena olleita eläinten pääkalloja, luita ja muun muassa valtavia torahampaita, jotka asiantuntijat ovat tunnistaneet esihistoriallisten eläinten jäännöksiksi. Myös kokonaisia järviä on saattanut kadota hetkessä.


Länsi-Siperian nenetsit ovat kertoneet pajukkojen kasvusta tundralle. Niitä ei ollut ennen. Pajukot ovat paikoin niin laajoja ja korkeita, että porot saattavat eksyä niihin.


Saavutamme pisteen, josta ei enää ole paluuta. Kun metaani alkaa ikiroudan sulaessa vapautua ilmakehään, ei sitä enää voi pysäyttää.


Kasvihuoneilmiön etenemistä voidaan hidastaa vähentämällä hiilidioksidipäästöjä – ja se tapahtuu poliittisin päätöksin. Mutta päätöksiä pitää tehdä nyt. 


Hirmumyrsky Katrinan kaltaiset sään ääri-ilmiöt, jotka kasvihuoneilmiön edetessä muuttuvat yleisemmiksi, nousevat hetkeksi median pääuutisiksi, mutta seuraavalla viikolla on jo uudet uutiset.


Ajattele, jos sinä syntyisit kahden sukupolven kuluttua. Tietäisit, että kaikki se mitä sinulle tuolloin tapahtuu, osattiin ennustaa jo kaksi sukupolvea aiemmin – mutta mitään ei tehty.



*



Tähän loppuun kuuntelen Tehosekoittimen ihanan kappaleen 

Hetken Tie on Kevyt.