IMG_20230310_174413.jpg


Kävin ensimmäisen kerran Hengen ja Tiedon messuilla Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla 1980-luvun puolivälissä. Se oli minulle järisyttävä kokemus. Se vaikutti minuun syvästi ja on jättänyt pysyvän jäljen sieluuni, niin myös elämäntapaani, tapaani kunnioittaa luontoa, eläimiä, Maailmaa kaikkinensa, miten Avaruuden Sielu on sen meille antanut. 

1980-luvulla puhuttiin new age -henkisyydestä, nyt tämän oheisen artikkelin tiimoilta opin, että minun käsitykseni itsestäni suhteessa maailmaan ja äärettömään avaruuteen, sitä kutusutaan uushenkisyydeksi. Se on minulle rakas, äärimmäisen syvällinen ja moniulotteinen elämänkatsomus, joka tuskin loppuu koskaan, sillä olen osa maailmankaikkeutta, eikä maailmankaikkeus, avaruus tule loppumaan. Tämä kaikki on suuri mysteeri, jota pienessä pienimuotoisessa elämässäni yritän ratkoa pala palalta, yritän saada maallisen elämäni ja henkisyyteni, sisimpäni kohtaamaan avaruuden, maailmankaikkeuden, Universumin. 

Olkaa hyvät ja lukekaa oheinen artikkeli. Opitte siten ymmärtämään minua, niin myös lukuisia muita kaltaisiani uushenkisiä, joita on joukossamme yllättävän monia. 

Seuraavaksi kooste Ylen artikkelista 21.12.2019 otsikolla Shamanismia, joogaa, enkeli-iltoja ja luonnon mystiikkaa: erityisesti nuoret naiset hakevat hyvinvointia uushenkisyydestä. 

https://yle.fi/a/3-11125626 

Kynttilöin valaistussa joogasalissa soi rauhoittava pianomusiikki ja ilmassa leijailee eteeristen öljyjen tuoksu. Meditaatioon painottuvaan Yin-joogatuntiin Vaajakosken Tulitikkutehtaalla virittäytyy kymmenkunta kolmekymppistä naista ja yksi mies.
Joogaopettaja Sari Rito ohjaa pehmeällä äänellään ryhmäläisiä hengittämään syvään. Hän on ennen joogaopettajaksi ryhtymistään opiskellut kansainvälistä kauppaa ja toiminut toista kymmentä vuotta muun muassa sijoittajana.


Sairastuttuaan vakavasti kahdeksan vuotta sitten hän vaihtoi suuntaa elämässään ja kiinnostui henkisyydestä. ”Arvomaailmani muuttui, kun sairastuin. Lähdin etsimään sitä ihmistä, joka todella olen jättäessäni roolit ja suorittamisen pois. Aloin myös opettelemaan lempeämpää asennetta itseäni kohtaan.” Samalla Riton näkemys hyvinvoinnista muuttui myös kokonaisvaltaisemmaksi ja pehmeämmäksi.


Kirkosta eroavien määrän kasvaessa on kiinnostus henkisyyteen samaan aikaan lisääntynyt. Uushenkisyys on Helsingin yliopiston tutkijan mukaan kasvava ilmiö kaikkialla länsimaisissa kulttuureissa.


Uushenkisyys ei ole yksi yhtenäinen ilmiö, vaan kirjo erilaisia henkisyyden muotoja: se on sekoitus mennyttä ja nykyisyyttä. Uushenkiset ihmiset eivät usko välttämättä yhteen totuuteen, vaan ammentavat asioita valikoiden esimerkiksi buddhalaisuudesta, luonnon mystiikasta tai muinaisuskonnoista.


Erilaisten henkisten palveluiden tarjonta on laajentunut. Tarjolla on monia erilaisia meditaatio-, shamanismi-, enkeli- ja luonnonvoimaryhmiä. Tairan mukaan nykypäivänä ihmiset eivät ole enää innostuneita sitoutumaan yhteen instituutioon, vaan ovat kiinnostuneempia kokeilemaan monia erilaisia asioita.

Kaikessa uushenkisyydessä ja myös uskonnottomuudessa oma kokemus on keskeinen kriteeri. Yksilöllinen harkinta ja ratkaisu ovat tärkeässä asemassa.


Joogaopettaja Rito jakaa tutkijan näkemyksen. ”Yksilöllinen tapa uskoa on minun ajattelumaailmani. Uskon, että jokaisella on oikeus valita, mihin uskoo ja millä tavalla. Minun tapani uskoa kumpuaa monista lähteistä, kuten luonnonkansojen opeista ja buddhalaisuudesta.” 


Ritolla kaiken pohjalla on syvä usko kaiken elämän, luonnon sekä toisten ihmisten kunnioittamiseen.


Asenteet uushenkisyyttä kohtaan ovat muuttuneet Wahlströmin mielestä viime aikoina huomattavasti sallivammiksi ja avoimemmiksi. Erityisesti tänä vuonna on hänen mukaansa tapahtunut suuri muutos. Aiemmin uushenkisyydestä kiinnostuneita leimattiin hörhöiksi ja heitä vähäteltiin. Nyt uushenkisyys hyväksytään helpommin. Muutosta ovat vauhdittaneet lukuisten julkisuuden henkilöiden kertomat henkisyyskokemukset.

Hengen ja Tiedon messut 2022: 

https://www.rajatieto.fi/hengen-ja-tiedon-messut/

 

Tähän loppuun kuuntelen Anna Puun kauniin kappaleen Matkalla.