IMG_20210129_151625%20%281%29.jpg


Sain jostakin ihmeestä ajatuksen hapattaa kasviksia kotona maitohappomenetelmällä. Jotkut käyttävät tästä sanaa fermentointi. Se on terveellistä monin tavoin, muun muassa edistää hyvää bakteerikantaa suolistossa ja parantaa elimistön immuunivastetta. Ryhdyin etsimään tietoa hapatuksesta. Monenlaista ohjetta löytyy netistä. Koska halusin myös kokeilla korealaisen kimchin valmistusta, etsin myöskin tästä ohjeita. Kimchiin löytyy tosin hyvinkin erilaisia ohjeita ja valitsin siitä itselleni helpoimman, sillä olen ensikertalainen hapatuksen maailmassa.


Ennen valmistuksen aloittamista on syytä pestä kädet saippualla huolellisesti. Myös käytettävät purkit ja työvälineet on hyvä steriloida keittämällä niitä kiehuvassa vedessä. Hyvissä ajoin laitetaan tarvittava määrä kiehuvaa vettä jäähtymään, sillä valmiiden kasvisten on tarkoitus jäädä purkissa upoksiin veteen.


Valitut kasvikset nuijitaan siten, että kasvin rakenne hajoaa. Koska tein vain mienen määrän, nuijin kasvikset vähissä erin morttelin kivinuijalla. Tämän jälkeen kasvikset haluttuine mausteineen jodioimattoman merisuolan kera ladotaan purkkiin kerroksittain. Ihanteellinen suolan pitoisuus on 1,5%-2,2%. Lopuksi kasviksia hieman painellaan kasaan ja kaadetaan jäähtynyt vesi siten, että kaikki kasvikset jäävät pinnan alle. Kasvisten täytyy olla upoksissa koko hapattamisen ajan. Tähän käytin apuna pakastepussia, johon lisäsin vettä sen verran, että se piti kasvikset upoksissa, mutta purkin kannen sai silti kiinni. Muista solmia pussi tiukasti kiinni! Kannen päälle asetin pakastepussin, jonka sidoin narulla purkkiin kiinni. Hapatuksen ajan purkki pidetään huoneenlämmössä pimeässä noin 2-4 viikkoa Jos pimeää kaappitilaa ei ole, voi purkin päälle asettaa mustan pussin, esim. jätepussin. Kansia ei kannata ruuvata liian tiukkaa kiinni, jotta vettä pääsee kuohumaan yli purkin reunojen.  


Muutaman ensimmäisen päivän ajan nestettä siis kuohuu yli purkin laitojen ja 3-4 päivän kohdalla on hyvä tarkistaa, ovatko kaikki kasvikset upoksissa vedessä. Jos ei, keitä uusi erä vettä ja kun tämä on jäähtynyt, lisää tarvittava määrä vettä purkkiin. Vaihda kuohumisvaiheen jälkeen uusi puhdas pakastepussi. Muista toki puhtaat kädet kun asioit purkilla hapatuksen aikana. Viikon välein on hyvä käydä purkilla, haistaa ja maistaa. Hyvälaatiset hapatetut kasvikset ja liemi ovat hapokkaita ja raikkaita. Hapata haluttu aika, noin 2-4 viikkoa. Voilà!

https://anna.fi/reseptit/kimchi-eli-korealainen-kiinankaali

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/02/nain-sailot-vihanneksia-sokerittomasti-hapattamalla