IMG_20200712_062123.jpg

“Hengitysharjoitukset on harjoitusmuoto, jota käytetty Aasiassa tuhansia vuosia. Nyt ihan tässä viime vuosina länsimaissakin on herätty siihen, että nämä ovat todella hyviä terveysharjoituksia ja mielen rauhoituskeinoja.

Nämä harjoitukset vahvistavat keuhkoja ja sen lisäksi nämä myös rauhoittavat hermostoa.”

Näillä sanoilla avaa oven hengitysharjoitusten maailmaan Dynamiksen Pasi Pölönen.

Olen harrastanut meditaatiota jo 30 vuoden ajan. Siinä ohessa harjoitan japanilaista liikuntamuotoa shindoa sekä itselleni sopivaksi muokkaamia venyttely- ja voimisteluliikkeitä. Päivittäin kävelylenkki säällä kuin säälläkin tekee niin ikään hyvää terveydelle.

Nyt sain ajatuksen selvittää itämaisen hengitysharjoituksen saloja. Itselläni on jatkuvaa rintakehän kiristävää tunnetta sekä mielestäni hengitykseni on pinnallista. Löysin mielenkiintoisen videon Dynamikselta, joka on erikoistunut ikivanhojen meditaatio- ja liikuntamuotojen opettamiseen Pasi Pölösen johdolla.

Jo ensimmäinen kokeilukerta itämaista yksinkertaista hengitysharjoitusta vakuutti,

otan tämän hengitysharjoituksen päivittäiseen ohjelmaani ilolla!

Kokeilkaa!  (linkki löytyy alhaalta)

Dynamiksella on ohjelmistossa niin ikään qigongin ja taojoogan kursseja, että myöskin yiguanin ja meditaation. Qigongia olen harjoittanut jo muutaman vuoden ja sitä voin niin ikään omakohtaisesti suositella. Se sopii myös ikääntyneemmällekin henkilölle, joka haluaa hoitaa sekä kehoansa että mieltä.

“Qigong ja taojooga ovat kuin yin ja yang, saman asian eri puolet. Qigong on (suhteessa taojoogaan) liikkuvampaa ja ulkoisempaa harjoittelua, ja taojooga taas on (suhteessa gigongiin) liikkumatonta ja meditatiivisempaa harjoittelua.”

“Yiguan on ainutlaatuinen meditatiivisen liikunnan muoto. Sen keskeinen harjoitus, “seisomismeditaatio” (kiinaksi zhan zhuang), on “liikettä ilman liikettä”.”

Dynamiksen Pasi Pölönen opettaa yksinkertaisen, mutta tehokkaan hengitysharjoituksen:

https://www.youtube.com/watch?v=A0Sd9R84ZaI